DÜNYANIN önde gelen teknoloji fuarlarından CeBIT, Mart ayı içerisinde, 64 ülkeden 6500 katılımcı ve yarım milyondan fazla ziyaretçi ile, Almanya’nın Hannover kentinde gerçekleşti. Aslında bir fuardan daha çok bir panayırı andıran, bir kasaba büyüklüğündeki CeBIT’te, yeni birçok teknoloji ve ürün kullanıcılara tanıtıldı. Bunlar arasında, yüksek hızlı, kablosuz İnternet bağlantılarından (Wi-Fi), bütünleşik ev sinema sistemlerine, akıllı evler de kullanılacak teknolojilere, yüksek çözünürlüklü fotoğraf çekebilen GSM telefonlara kadar pek çok ürünü sayabilirim.
CeBIT’teki önemli duyurulardan bir tanesi de; Motorola’nın yedi yıl önce Amerika’da başlattığı ve Ericsson’un 250s Pro modeliyle GSM’e taşıdığı, Siemens, Motorola ve Sony Ericsson’un, ‘bas-konuş’ (Push-to-talk) olarak adlandırılan, ‘Walkie-Talkie-Halk bandı telsiz sistemleri’nde kullanılan teknolojiyi, ortak standart haline getirmek için işbirliği yapması. İşbirliği sonucunda; bu üç şirketin ürettiği telefonlar, operatör fark etmeksizin, ‘bas-konuş’ teknolojisini kullanabilecek. Telsizlerde kullanılan ‘bas-konuş’ tekniği, GSM telefonlarda gelecekte çok sık kullanılacağa benziyor. Hem de telsizlerde olduğu gibi belli bir mesafe sınırı olmaksızın. Hemen belirteyim, bu teknolojinin en büyük avantajı, çok ucuz olması. Çünkü bu teknoloji de, normal konuşma yerine, GPRS veri bağlantısı üzerinden bir ücretlendirme yapılıyor. Yani normal görüşme ücreti değil, GPRS veri bağlantısı ücreti ödüyoruz. Hatta şu anda hemen kullanmaya başlarsanız, ödeyeceğiniz ücret sadece, kullandığınız operatör’ün GPRS ücretlendirmesine bağlı. Gerisi şimdilik bedava. Evet hemen kullanmaya başlarsanız dedim, çünkü bu teknoloji şu anda ülkemizde kullanılabiliyor. 3-4 ay kadar önce İngiltere’de duyurulan bu teknoloji, Mart ayı içerisinde ülkemizde de duyurularak, kullanılmaya başlandı.
Gerekli donanımınız var ise, hemen şu an kullanmaya başlayabilirsiniz. Hatta sadece ‘bas-konuş’ değil, daha bir çok özelliği de, anında mesajlaşma, e-posta, resim gönderme gibi hizmetlerden de hemen faydalanmaya başlayabilirsiniz.
Nasıl mı? (www.chatinonline.com) adresini ziyaret ederek, gerekli donanıma sahip olup olmadığınızı öğrenerek. Çünkü, şu an için sadece belirli GSM telefonlar üzerinde bu teknolojiyi kullanabiliyoruz, Symbian (Series60) uyumlu, akıllı telefonlar olarak bilinen, telefonlarda bu teknoloji kullanılabiliyor. Eğer gerekli donanıma sahipseniz, kısa bir süre bedelsiz olacak, ‘Chatin’ yazılımını İnternet’ten indirip kullanmaya başlıyorsunuz.
Konuşma ücreti ödemeden iletişim kurmanızı sağlayan ‘Chatin’ yazılımı, tıpkı bilgisayarlarımızda kullandığımız, anında mesajlaşma yazılımları (MSN Messenger, ICQ, Yahoo Messenger, AOL) benzeri kullanımı olan bir yazılım. Ve bu sayede ülke veya operatör fark etmeksizin, herkes ile iletişim kurabilmemiz de, bu teknolojinin en ilgi çekici özelliklerinden.
www.tdk.gov.tr
Sizlere birde Türk Dil Kurumu’nun yeni bir hizmetinden bahsetmek, aslında kullanmanızı sağlamak istiyorum. Hizmetin adı, "Dağarcığınıza Her Gün İki Sözcük". Adından da anlaşılacağı gibi, her gün iki kelime öğreniyoruz, bu servis sayesinde. Ve gerçekten ilginç sözcükler öğreniliyor. Ya da anlamını daha önce merak etmediğiniz sözcüklerin anlamlarıyla karşılaşıp, şaşırabiliyorsunuz. Bir de Yabancı bir sözcüğün anlamı ile, yerine kullanılması önerilen Türkçe karşılığını bu servisten öğrenebiliyoruz. Servis hergün, (C.tesi ve Pazar günleri hariç) bir e-posta gönderiyor size. ‘Türkçe Sözlük’ten ve ‘Yabancı Kelimelere Karşılıklar’ kitabından. Türkçe Sözlük’te yer alan bir kelime ile anlamı ve yabancı bir kelimenin anlamı ile, bu kelimenin yerine kullanabileceğiniz Türkçe karşılığını, bu e-postalar da bulabiliyorsunuz. Servisten yararlanmak, dağarcığınızı geliştirmek için, (www.tdk.gov.tr) adresini ziyaret etmeniz ve bir e-posta göndermeniz yeterli. Bugünkü iki kelime, ‘Çalıştay’ ve ‘Diyetisyen’ idi
Telepati Dergisi / Tel-e-vizyon Köşesi / Nisan 2004
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder